Spicy cheese biscuits / Pikantne serowe ciasteczka

I'm a little bit behind with it, but here's this week's Great British Bake Off challenge!

This Wednesday we saw contestants make variety of savoury biscuits, and here are mine - cheesy biscuits with black onion seeds. Buttery, but with a strong kick of chilli.



Z lekkim opóźnieniem przedstawiam kolejną odsłonę moich zmagań z zadaniami The Great British Bake Off!

W tym tygodniu uczestnicy przygotowywali wytrawne ciastka. Oto moja propozycja - pikantne serowe ciasteczka z nasionami czarnuszki. Pysznie maślane i kruche, ale dają popalić!









Ingredients (I made 24 biscuits):
  • 150 g cold butter
  • 150 g plain flour
  • 50 g cheese, grated
  • 1 tsp kalonji (black onion) seeds
  • 1 tsp chilli powder*
  • salt and freshly ground pepper
*We like the spice. If you're not so keen, use just a pinch - mine came out VERY hot.


Preparation:

Preheat the oven to 180C. Cut the butter into small cubes and rub into the flour, using hands or food processor, until you get a mix looking like breadcrumbs. Add the remaining ingredients and combine well. Work the mixture into a ball and knead until smooth on slightly floured surface. Roll the dough to the thickness of 3mm (about the thickness of a pound coin) and cut out the biscuits with a cookie cutter. Bake for about 8-10 minutes, until crisp and golden. Once ready, transfer to a cooling rack and leave to cool completely.










Składniki (mnie wyszły 24 ciastka):
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • 50 g startego sera
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli*
  • sól i świeżo zmielony pieprz
*My lubimy chilli. Jednak z taką ilością ciastka są bardzo pikantne, więc wystarczy użyć odrobinę.



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło siekamy i ucieramy z mąką, ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, do uzyskania grudek. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy. Z ciasta formujemy kulę i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciastka uzyskają złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.


6 comments :

  1. świetne są! długo by u mnie nie poleżały :)

    ReplyDelete
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    ReplyDelete
  3. Mmm, lubię takie pikantne ciasteczka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam w takim razie :) tylko uważaj z tym chilli, inni mówili, że za ostre zrobiłam ;)

      Delete
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :)... Bardzo chętnie wypróbuję :P

    ReplyDelete

Please refrain from abusive comments. Any comments that are insulting to author and/or other readers will be deleted.

Proszę o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy. Komentarze obrażające autorkę i/lub innych użytkowników będą usuwane.