Raspberry Swiss roll / Rolada malinowa

Any Great British Bake Off fans out there? I can't believe how hooked I got last year! So this year I decided to play along ;)

First up - a Swiss roll with raspberries.



Czytelnicy z Wysp - ogląda ktoś The Great British Bake Off? W zeszłym roku strasznie się wkręciłam, a w trakcie tego sezonu postanowiłam piec razem z uczestnikami ;)

Na dobry początek - rolada. Z malinami.








Ingredients:

For the sponge:
  • 3 eggs
  • 75g / 3oz caster sugar
  • 75g / 3oz self-raising flour
For the filling:
  • raspberry jam
  • 125 ml double cream, whipped
  • about 100 g fresh raspberries

Preparation:

Preheat the oven to 200C. In a bowl, whisk the eggs and sugar until pale and fluffy, then fold in the flour. Pour the mixture into a baking tray and bake for 7-10 minutes, until the sponge is golden brown and springy in touch. Remove from the oven and turn the sponge out on a piece of a greaseproof paper. GBBO tip that I used - roll the sponge while still warm to avoid cracks in the cake. 
Once the sponge is cool, spread the thin layer of raspberry jam onto it, then cover it with cream leaving a gap around the edges. 
Place a row of raspberries along the edge you're going to roll. Roll the sponge to cover the raspberries, and repeat until the end. 
Dust with icing sugar before serving.








Składniki:

na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 75g drobnego cukru do wypieków
  • 75g mąki samorosnącej (lub 75g mąki i ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia)

do przełożenia:
  • dżem malinowy
  • 125 ml ubitej śmietanki kremówki
  • ok. 100 g świeżych malin
\

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200C. W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną masę, do której następnie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto wlewamy do płaskiej formy i pieczemy przez od 7-10 minut, aż biszkopt będzie upieczony na złoty kolor i sprężysty w dotyku. Upieczony biszkopt wywracamy z formy na papier do pieczenia. Rada wyniesiona z programu: jeszcze ciepły biszkopt zawijamy razem z papierem w roladę - zapobiega to pękaniu ciasta przy zwijaniu po wystygnięciu.
Po ostygnięciu biszkopt smarujemy warstwą dżemu, a następnie bitej śmietany, zostawiając odstęp przy brzegach by masa nie wypłynęła. Wzdłuż krawędzi, którą będziemy zwijać, układamy rządek malin, po czym zawijamy biszkopt. Powtarzamy aż do końca rolady.







2 comments :

  1. Nie oglądam, ale chyba powinnam zacząć, bo zapowiada się ciekawie :)
    Rolada wyszła Ci zachwycająca :)

    ReplyDelete
  2. Mmmm... Wygląda rewelacyjnie!. i Myślę, że smakuje równie dobrze :)..
    http://cynamonowe-chilli.blogspot.com/ Zapraszam do mnie :)))

    ReplyDelete

Comments are moderated and manually approved by me before appearing on the site - please be patient. Abusive language and spam will not be tolerated.