Smoczy koktajl / Dragon fruit smoothie


I just love the themed weeks in Lidl. Last time I went shopping there was an Asian week going on, and while I only went in to get some bananas for Adam, I left with dragon fruit!

Uwielbiam tematyczne tygodnie w Lidlu! Niedawno mieliśmy tydzień azjatycki. Wstąpiłam po banany dla Adasia, a natknęłam się na pitaję, której koniecznie musiałam spróbować!








Pitaya, known commonly as dragon fruit, is a fruit of the cactus Hylocereus undatus, originally native to Mexico, currently cultivated in East Asian countries like Thailand, Taiwan, Malaysia, Vietnam and others.
There are a few varieties of the fruit, but the one I bought was the most commonly known white-fleshed dragon fruit. The red skin covers white flesh full of small black seeds, similar to a kiwi texture. 
When it comes to taste... I didn't really know what to expect, but it was slightly disappointing. While it resembles kiwi in the texture, it has very little flavour. It's like a very bland kiwi actually ;)

Pitaja, znana również jako "smoczy owoc", to owoc kaktusa Hylocereus undatus, pochodzącego oryginalnie z Meksyku, obecnie powszechnie uprawianego w krajach Dalekiego Wschodu, m.in Tajlandii, Tajwanie, Malezji czy Wietnamie.
Istnieje kilka odmian tego owocu, a pitaja kupiona przeze mnie to najbardziej popularna odmiana o białym miąższu. Czerwona skórka skrywa biały miąższ pełen czarnych pestek, podobny do kiwi.
Jeśli chodzi o smak... Nie bardzo wiedziałam czego oczekiwać, ale trochę się rozczarowałam. O ile tekstura przypomina kiwi, to smaku mamy tu bardzo mało. Właściwie to jakby jeść kiwi bez smaku ;)







I wasn't too keen on eating it on its own, and have just used up my fruit in a salad the day before. Since it's a cactus fruit, it's very watery (just like watermelon), so I used it up in a simple smoothie. 

For 2 people: Open up the pitaya, scoop out the flesh and place in a tall bowl/cup of the blender. Add 200 g of strawberries and blend together. Sweeten with sugar or honey if required.

Thanks to pitaya being so watery, smoothie gets runny enough to drink without adding any other liquid. Easy, refreshing drink with tropical twist.







Nie bardzo uśmiechało mi się jeść pitaję samą w sobie, a wszystkie owoce zjedliśmy dzień wcześniej w formie sałatki. Ponieważ jest to owoc kaktusa, dość wodnisty, postanowiłam zrobić prosty owocowy koktajl.

Dla 2 osób: Rozkrajamy pitaję, łyżeczką wydobywamy miąższ i umieszczamy w wysokim naczyniu lub misie blendera. Dodajemy 200 g truskawek i miksujemy. Zależnie od upodobania dosładzamy.

Dzięki temu, że pitaja jest wodnista, koktajl ma konsystencję idealną do picia, bez potrzeby dodawania dodatkowych płynów. Łatwy napój z odrobiną tropikalnej fantazji.


1 comment :

  1. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete

Comments are moderated and manually approved by me before appearing on the site - please be patient. Abusive language and spam will not be tolerated.