Asparagus quiche / Tarta ze szparagami

It's still the asparagus season! Here's my light lunch idea using this lovely vegetable.

Sezon na szparagi jeszcze trwa! Dla fanów tego warzywa propozycja na lekki lunch.








Ingredients:


Pastry:

  • 280 g plain flour
  • 140 g cold butter
  • 6-8 tbsp cold water

Filling:
  • 125 g asparagus tips
  • 50 g grated cheese
  • 2 eggs
  • 284 ml pot single cream
  • salt and pepper to taste



Preparation:

Place the flour and butter (cut into pieces) in a bowl. Mix together until you get a crumbly mixture. Add water and mix until well combined. Roll out the pastry on floured surface into a circle slightly bigger than baking tin, about 3 mm thick. Carefully place the pastry in the tin, gently pressing to fill in all the corners. Cut the excess pastry off the edges. Chill in the fridge for about 20 minutes.

While the pastry is chilling, preheat the oven to 200C. 

In the meantime, bring a pan of water to the boil. Cook the asparagus tips for 4-5 minutes, until half-cooked.

After chilling, pierce the pastry base with a fork, line with baking paper and fill with baking beans. Blind bake in 200C for 20 minutes, then remove baking beans and paper and carry on cooking for about 5-10 minutes until golden. 

Beat the eggs in a large bowl. Slowly add cream and season.

Once the pastry case is ready, sprinkle the base with half the cheese, place the asparagus on top, pour over the egg mixture and sprinkle with remaining cheese. Bake for 20-25 minutes until set.



If, like my Hubby, you're not a great fan of asparagus, try my broccoli and cherry tomato quiche instead - recipe HERE






Składniki:

Ciasto:
  • 280 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 6-8 łyżek zimnej wody

Nadzienie:
  • 125 g szparagów
  • 50 g startego sera
  • 285 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę i masło (pokrojone w kawałki) umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą palców, do otrzymania grudek. Dodajemy wodę i zagniatamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, na placek grubości ok. 3 mm, nieco większy niż nasza forma. Ostrożnie wykładamy formę ciastem, delikatnie wciskając we wszystkie zagłębienia. Odcinamy dodatkowe ciasto z wierzchu i odstawiamy na 20 minut do lodówki.


W czasie gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 200C.

Szparagi gotujemy przez około 4-5 minut, aż będą na wpół ugotowane.

Po schłodzeniu, nakłuwamy spód ciasta widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia, a na ten wysypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, po czym wyjmujemy papier i kulki, a następnie pieczemy przez kolejne 5-10 minut, do złotego koloru.

W misce rozbijamy jajka, po czym powoli dodajemy śmietanę i doprawiamy.

Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, posypujemy spód połową startego sera, na to układamy  podgotowane szparagi, zalewamy jajecznym sosem i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy przez 20-25 minut, aż nasz jajeczny sos się zetnie.




Jeśli, jak mój Mąż, nie jesteście fanami szparagów, wypróbujcie tartę z brokułami i pomidorkami koktajlowymi - przepis TUTAJ

1 comment :

Please refrain from abusive comments. Any comments that are insulting to author and/or other readers will be deleted.

Proszę o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy. Komentarze obrażające autorkę i/lub innych użytkowników będą usuwane.