Simple tomato muffins / Muffiny z pomidorami

I've had savoury muffins on my mind for a while now. They make a great breakfast, instead of bread or rolls - just cut in half and spread some butter, yum!

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na wytrawne muffiny. Są świetne na śniadanie, zamiast chleba czy bułek - kroimy na pół i smarujemy masłem, pycha!





Ingredients:
  • 280 wholemeal flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 2 eggs
  • 150 ml milk
  • 4 tbsp sunflower oil
  • 3 tbsp tomato purée
  • 2 tomatoes 
  • salt and pepper 
  • grated cheese to sprinkle

Preparation:

Place the flour and baking powder in a large bowl. In a separate bowl or jug beat the eggs, then add milk and oil, mixing well. Add the liquid to the flour and mix until combined. Add the tomato purée and mix well. Chop the tomatoes in small pieces and add to the mix. Spoon the mixture into muffin tray lined with paper cases and sprinkle grated cheese on top. Bake in preheated oven in 180C for 20-25 minutes.

(Next time I'll also add some cheese into the cake mix :))






Składniki:
  • 280 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz
  • starty ser do posypania

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia umieszczamy w misce. W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, do których dodajemy mleko i olej. Dodajemy płynne składniki do mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w małe kawałki i dodajemy do ciasta. Nakładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami, posypujemy startym serem i pieczemy w 180C przez 20-25 minut. 

(Następnym razem dodałabym sera również do ciasta :))





2 comments :

  1. Oooo ja zawsze korzystam z przepisu na muffiny pizzowe, przepis w sumie podobny, więc następnym razem go zamienię na Twój :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło mi ^.^ Trochę tu eksperymentowałam, bo nie znalazłam przepisu który by mi odpowiadał, ale ma potencjał jako przepis bazowy - już widzę następne, z większą ilością sera, oliwkami, ziołami... :)

      Delete

Comments are moderated and manually approved by me before appearing on the site - please be patient. Abusive language and spam will not be tolerated.