Tomato & broccoli quiche / Quiche z pomidorami i brokułami

 I love quiche. My favourite is filled with tomatoes and broccoli, with some cheese.

Uwielbiam quiche. Dla tych, którzy nie wiedzą - to tarta z warzywnym lub mięsnym nadzieniem, zalanym śmietankowo-jajeczną mieszanką. Moje ulubione wypełnione jest pomidorami i brokułami, z dodatkiem sera.





Ingredients:

Pastry:

  • 280 g plain flour
  • 140 g cold butter
  • 6-8 tbsp cold water
Filling:
  • 200 g cherry tomatoes
  • 100 g broccoli florets
  • 50 g grated cheese
  • 2 eggs
  • 284 ml pot double cream
  • salt and pepper to taste

Preparation:

Place the flour and butter (cut into pieces) in a bowl. Mix together until you get a crumbly mixture. Add water and mix until well combined. Roll out the pastry on floured surface into a circle slightly bigger than baking tin, about 3 mm thick. Carefully place the pastry in the tin, gently pressing to fill in all the corners. Cut the excess pastry off the edges. Chill in the fridge for about 20 minutes.

While the pastry is chilling, preheat the oven to 200C. Cut tomatoes in half, drizzle with a bit of oil and roast in the oven. 

After chilling, pierce the pastry base with a fork, line with baking paper and fill with baking beans. Blind bake in 200C for 20 minutes, then remove baking beans and paper and carry on cooking for about 5-10 minutes until golden. 

Beat the eggs in a large bowl. Slowly add cream and season.

When the pastry case is ready, take the tomatoes out as well. Sprinkle the base with half the cheese, place the tomatoes and broccoli florets cut into small pieces, pour over the egg mixture and sprinkle with remaining cheese. Bake for 20-25 minutes until set.





Składniki:

Ciasto:
  • 280 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 6-8 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g brokułów
  • 50 g startego sera
  • 285 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę i masło (pokrojone w kawałki) umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą palców, do otrzymania grudek. Dodajemy wodę i zagniatamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, na placek grubości ok. 3 mm, nieco większy niż nasza forma. Ostrożnie wykładamy formę ciastem, delikatnie wciskając we wszystkie zagłębienia. Odcinamy dodatkowe ciasto z wierzchu i odstawiamy na 20 minut do lodówki.


W czasie gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 200C. Pomidory kroimy w połówki, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w piekarniku.

Po schłodzeniu, nakłuwamy spód ciasta widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia, a na ten wysypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, po czym wyjmujemy papier i kulki, a następnie pieczemy przez kolejne 5-10 minut, do złotego koloru.

W misce rozbijamy jajka, po czym powoli dodajemy śmietanę i doprawiamy.

Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, wyjmujemy także upieczone pomidorki. Posypujemy spód połową startego sera, na to układamy pomidorki i drobno pokrojone brokuły, zalewamy jajecznym sosem i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy przez 20-25, aż sos się zetnie.



1 comment :

  1. Pyszności :)) dla mnie obiadek idealny :)
    pozdrawiam :)

    ReplyDelete

Comments are moderated and manually approved by me before appearing on the site - please be patient. Abusive language and spam will not be tolerated.