Cherry & almond cake / Tort migdałowy z wiśniami

I love almonds and cherries together. This almond cake was on my mind for a while now, since I saw the recipe in the old Polish recipe book I once took from my mum. It didn't quite make it to the blog before Valentines, as planned, but it's good for any other occasion too.

Uwielbiam połączenie migdałów i wiśni. To ciasto chodziło za mną już od jakiegoś czasu, odkąd znalazłam przepis w starej książce kucharskiej, którą kiedyś zabrałam z Polski. Ciasto nie zdążyło na bloga przed walentynkami, jak początkowo planowałam, ale nadaje się i na inne okazje.







Ingredients:

Cake:

  • 300 g finely ground almonds 
  • 200 g white chocolate
  • 200 g icing sugar
  • 12 egg yolks
  • 8 egg whites
  • oil/butter to grease the tin
(Original recipe calls for half the ingredients, but sticking to that I only got a thin cake and had to bake a second one, so I could get 2 layers)

Cream:
  • 300 g finely ground almonds
  • 200 ml double cream
  • 400 g icing sugar
  • few drops of almond essence

additionally: 
  • 400 g cherry jam 
  • almond flakes to decorate



Preparation:


If necessary, grind the almonds in the food processor or coffee grinder - they need to be fine like flour. Whisk together egg yolks and icing sugar. Add melted chocolate and ground almonds. Beat the egg whites until stiff and gently mix into the almond mixture. Transfer the cake mix into lightly greased baking tin and bake in pre-heated oven in 180C for about 25 minutes. 

For the cream, prepare the almonds like for the cake. Whip the cream with icing sugar, add almonds and almond essence.

Cut the cake in half. Spread thin layer of almond cream, then cherry jam, followed by more cream, and top with second layer of cake. Cover the whole cake with the rest of almond cream. Decorate with some cherry jam and almond flakes. Chill before serving.





Składniki:

Ciasto:

  • 300 g zmielonych migdałów
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 12 żółtek
  • 8 białek
  • tłuszcz do smarowania formy
(W oryginale przepisu mamy tylko połowę podanych składników, ale w większej formie wyszło bardzo płaskie ciasto i żeby mieć dwie warstwy musiałam upiec drugie)

Krem:
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 400 g cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego

dodatkowo: 
  • puszka frużeliny wiśniowej (380 g)
  • płatki migdałów do dekoracji


Przygotowanie:

Jeśli mamy migdały grubo mielone, należy dodatkowo zmielić je np. w młynku do kawy - powinny być zmielone na drobny proszek. Żółtk ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopioną czekoladę i migdały. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z masą z żółtek. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut. 

Do kremu przygotowujemy migdały jak do ciasta. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy migdały i aromat.

Ciasto przecinamy na pół. Smarujemy spód cienk warstwą kremu, na to nakładamy frużelinę i kolejną warstwę kremu, po czym przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość pokrywamy pozostałą masą migdałową, dekorujemy odrobiną frużeliny i płatkami migdałów. Przed podaniem tort należy odstawić do lodówki, aby krem nieco stężał.




5 comments :

  1. Och, jaki on piękny... Te migdały muszą komponować się cudownie z tą frużeliną i delikatnym biszkoptem :) Tort - marzenie!

    ReplyDelete
  2. Asiu ja również uwielbiam połączenia migdałów z wiśniami. Tort wyszedł Ci rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaję się do obserwacji i czekam na kolejne pyszne wypieki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najważniejsze, że gościom smakował ;) Dziękuję :)

      Delete
  3. Pyszny torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete

Please refrain from abusive comments. Any comments that are insulting to author and/or other readers will be deleted.

Proszę o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy. Komentarze obrażające autorkę i/lub innych użytkowników będą usuwane.